11 Eylül 2013 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Yeşil mercimek benim gibi et yemeyenlerin kurtarıcısı olan bi besin olabilir.
 1 kilo yeşil mercimekte,1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albümin(kan ve doku sıvıları arasındaki suyn dengelenmesini sağlar),karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A,B1,B2,C  vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt karbonhidrat içerirmiş.

 Özellikle kansız ,halsiz, çabuk yorulan, sinirli kişilere yararlı bir besin.
Anne sütünü de artırıyormuş yeşil mercimek. vereceğim tarifte hem buldur hem yeşil mercimek olduğu için yeni doğum yapmış anneler için bire bir bi yemek.

malzemeler:

yarım su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı zeytin yağ ve 1 yemek kaşığı margarin yada terayağ
1 yemek kaşığı salça
tuz ,kırmızı biber, kara biber isteğe göre
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
 1 orta boy kuru sogan
Yapılışı:

tencereye yağları koyup kızdırmadan, yağı yakmadan yemeklik doğranan soğanıda ekleyip. yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru ilave edip bulgurlar iyice kavrulana kadar karıştıralım. salçayı da ekleyip yeteri kadar su ile pişirelim.,suyun ölçüsü bulgurun cinsine göre değiştiği için pişene kadar azar azar su ilave edilebilir. piştikten sonra baharatlar da eklenip,haşlanmış yeşil mercimegide katıp şöyle bi karıştırıp ocağın altını kapatalım.Pilav biraz dinlendikten sonra afiyetle yemeğe hazır.

denemediyseniz mutlaka yapın, çünki gerçekten güzel bi lezzet. Yanına da haşlanmış tiftilmiş tavukları tavada baharatlayıp azıcık kavurduğumuzda bu ikili gerçekten birbirlerine çok yakışıyor.
Akşama yemeğiniz yoksa hadi bide çorba ekleyip bunları yapıp afiyetle yeyin.


Ben iki kişilik yapıyorum yarım bardak bulgur yeterli oluyor.Miktarı artırabilirsiniz.