3 Kasım 2013 Pazar

MİNİ ELMALI TURTA

Evdeki kişi sayısı az olunca böyle mini kalıplar daha iyi oluyor.
Muffin kalıplarını kullandım ben ve hiç yapışmadan gayet kolay çıktı kalıptan.

MALZEMELER:

100 gr oda sıcaklıgında yumuşamış margarin.
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yeteri kadar un

İÇ MALZEMESİ:

1 büyük boy elma
3 yemek kaşıgı şeker
1 yemek kaşıgı tarçın
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 tutam kuş üzümü

YAPILIŞI:

 Elmayı rendeleyip diger iç malzemelerle kısık ateşte 5 dakika pişirip soğumaya bırakın.
 Harç soğurken hamuru yoguralım.
Önce yumurta margarin ve pudra şekerini parmak uçlarımızla güzelce karıştıralım. Diğer malzemelerle kulak memesi kıvamı elde edene kadar azar azar un ekleyelim.
Tezgahı hafif unlayıp hamuru 3 parçaya bölelim. Hamurun altını ve üstünü hafif unlayıp ince bi hamur açalım mantı hamuru inceliğinde.kase yardımı ile yuvarlak kesip kalıplara yerleştirelim ama çok pastırmayın hafif bi şekilde yerleştirin.üzerine hazırladıgımız elmalı harçdan koyup kafes görüntüsü için ince şeritler yapıp.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
Bu ölçüden 12 tane mini turta çıktı.
Fırından çıktıktan sonra bıçak yardımı ile kenarından hafif dürterek çıkartın turtayı ve soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Afiyet olsun...



YOĞURTLU KEREVİZ

Kereviz yemeğininin o tatlımsı tadından hoşlanmıyorum. Lakiin bu salata muhteşem bir tada sahip..
 1 orta boy kerevizin kabugunu incecik soyup rendeleyin. Ve hemen 5 yemek kaşıgı yogurtla karıştırın.
 1 kerevize 5 yemek kaşıgı yogurt yeterli oluyor. Tuzda eklemenize gerek yok.
Not:kerevizi rendeledikten sonra hemen yogurtla karıştırmazsanız kereviz kararır.
Tamda mevsimindeyiz bolca tüketip vitamin depolayalım.


GÜL BÖREĞİ

  Bence börek dediğin öyle bir deri bir kemik olmayacak. Şöyle iç harçı bol yumuşacık ve ıspanaklı mümkünse. Böreğe en çok yakışan iç malzeme ıspanak. Hadi anlatayım hemen fotograftan bakın nasıl göründüğüne.

MALZEMELER:

3 adet yufka
1 bağ ıspanak
1 yumurta üstü için
Tuz ve toz kırmızı biber

İç harcı için:

1buçuk su bardağı süt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI:

önce ıspanakları ince ince doğrayıp üzerine tuz ve kırmızı biber ekleyip karıştıralım. Ben pişirmeden yapıyorum ki ıspanak 2 kere vitaminini kaybetmesin. Daha önce çig iç harç dan yapmadıysanız bi deneyin derim.
Tuzuna siz karar verin. Ispanagın tadına bakıp ekleyebilirsiniz tuz ve biber.
 Daha sonra iç harç için gerekli malzemeleri güzelce karıştırıp kenara alalım.
 Tezgah üzerine serdiğimiz yufkanın içine bol bol ama bolca iç harçtan kaşıkla her yerine gezdirelim ve yufkayı 4 e bölüp, yufkanın geniş tarafına ıspanak koyup rulo yapıp içe doğru sarıp tepsiye dizin.
 Bu malzemelerden tam 12 tane börekçik çıktı. Yok bu ölçü az bukadarcık şey için elimi bılaştırmam diyosanız ölçüyü iki katına çıkartıp tepsi tepsi börekçikler pişirin...
 Üzerlerine yumurta sürüp bol ca çörek otu serpip 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

NOT: BÖREK FIRINDAN ÇIKTIKTAN SONRA ELİMİZİ ISLATIP ÜZERLERİNDE GEZDİRİP HAFİF NEMLENEN BÖREĞİN ÜSTÜNÜ BEZ İLE ÖRTÜP SOĞUMAYA BIRAKIN.BU SAYEDE YUMUŞACIK OLCAKLAR.

Afiyet olsun...